انتخاب و خرید دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی و مخصوصا اسیدها مستلزم شناخت مواد مقاومی است که میزان مقاومت کار با مواد شیمیایی را تعیین می کند و مانع از نفوذ مواد به دستکش ایمنی و آسیب دست کارگر توسط مواد شیمیایی و اسیدی می شود.
با توجه به تنوع مواد شیمیایی و دستکش های ایمنی در برابر مواد شیمیایی، هنگام خرید آنها را متفاوت خواهید دید.
تولید کنندگان پوشش های شیمیایی یا اسیدی جدولی از مقاومت این لباس ها را در تماس با مهم ترین مواد شیمیایی تهیه می کنند که بهترین راهنمای انتخاب و خرید پوشش های مقاوم برای کار شما می باشد.
دستکش های مقاوم در برابر اسید یا مواد شیمیایی به دو دسته کلی دسته بندی می شوند: دستکش های مقاوم در برابر اسید و دستکش های مقاوم در برابر حلال. دستکش های مقاوم در برابر اسید در برابر اسیدها و بازها مقاوم هستند و دستکش های مقاوم در برابر حلال در برابر انواع حلال های ضعیف و قوی مقاوم هستند.
سطح مقاومت سطوح مختلف دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی بر اساس استانداردهای ایمنی اروپا (EN) کد en374 بررسی و ارزیابی می شود. این استاندارد توانایی دستکش در مقاومت در برابر مواد شیمیایی و نفوذ میکروارگانیسم ها (موانع بیولوژیکی) را از طریق سه آزمایش نفوذ، تخریب و نشت ارزیابی می کند.
دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی
هنگامی که صحبت از دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی می شود، هنگام انتخاب و خرید آنها باید به نکاتی توجه کرد:
نوع ماده شیمیایی را در نظر بگیرید. اسیدها، مواد سوزاننده، حلال ها و روغن ها به سطوح مختلف مقاومت نیاز دارند.
دفعات و مدت تماس دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی با مواد را بدانید. مدت زمان غوطه ور شدن دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی و همچنین غلظت مواد شیمیایی مهم است. به طور کلی، دستکش های ضد مواد شیمیایی غلیظ مقاوم تر هستند.
احتمال سوراخ شدن، بریدگی، زگیل یا پارگی را در نظر بگیرید.
طول و نوع کاف بسته به نحوه ورود دست شما به مواد و میزان تماس با مواد مهم است.
باید به تعداد مخاطبین فکر کنید. اگر با قطعات سخت و مواد شیمیایی کوچک کار می کنید، دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی باید نازک باشند تا عملکرد بهتری داشته باشند. اگر ماده شیمیایی، ضخیم، صابونی یا لغزنده باشد، دستکش نیاز به گرفتن اضافی دارد.
اگر قرار است دستان شما در مواد شیمیایی داغ آغشته شود، به محافظت حرارتی نیاز دارید.
مواد دستکش مقاوم در برابر مواد شیمیایی
لاتکس
نیتریل
تصاویر پی وی سی
نئوپرن
رزین
لاتکس عمدتاً در دستکش های پزشکی یا آزمایشگاهی یکبار مصرف استفاده می شود. دستکش های لاتکس معمولاً کاملاً به دست می آیند تا حرکت محدود نشود. دستکش های لاتکس از دست ها در برابر آسیب های بیولوژیکی، مواد شیمیایی، حلال ها و سایر مواد مضر محافظت می کند.
اما از آنجایی که دستکش های لاستیکی بسیار نازک و انعطاف پذیر هستند، این دستکش ها هیچ مقاومتی در برابر سوراخ شدن و گرما از خود نشان نمی دهند. به همین دلیل قیمت بالایی ندارند. برای استفاده با ابزارهای تیز یا داغ یا هنگام کار با سطوح ساینده مناسب نیست. دستکش های جوشکاری چرمی می توانند در این زمینه کمک کنند.
نیتریل
نیتریل برای دستکش های یکبار مصرف مناسب برای تماس گاه به گاه با اسیدها، حلال ها، روغن ها و گریس ها و برخی مواد شیمیایی استفاده می شود. با این حال، در مقایسه با دستکش های لاتکس، دستکش های نیتریل ضخیم تر هستند و در برابر قرار گرفتن در معرض طولانی مدت مفیدتر هستند. دستکشهای نیتریل کاملاً مقاوم در برابر پارگی و نشت هستند و جایگزینی عالی برای کسانی است که حساسیتهای لاستیکی دارند.
پی وی سی
PVC ماده ای است که برای مصارف خاص در دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی استفاده می شود که برای کار با اسیدها، بازها، روغن ها، چربی ها، پراکسیدها و آمین ها بسیار مناسب است. مقاومت به خوردگی خوبی دارد اما در تماس با حلال های آلی فعالیت منفی نشان می دهد. ضخامت دستکش های ساخته شده از PVC عملکرد دست را محدود می کند.
نئوپرن
نئوپرن برای تماس طولانی مدت با اکثر مواد شیمیایی مناسب است. این ماده اغلب برای کار با اسیدها، الکل ها، روغن ها، پراکسیدها، فنل ها و مواد تمیز استفاده می شود. دستکش های نئوپرن عملکرد ضعیفی در برابر هیدروکربن های هالوژنه و آروماتیک دارند.
دستکش مقاوم در برابر مواد شیمیایی بخرید
هنگام انتخاب و خرید دستکش کار با مواد شیمیایی یا اسیدی بهتر است موارد زیر را به خاطر بسپارید:
مقیاس برای از بین بردن
زمان توسعه
نرخ ورود
ارزیابی خسارت
نرخ تخریب تغییر در خواص فیزیکی دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی ناشی از تماس با ماده شیمیایی است. زوال اغلب به صورت سفتی، سفتی، تورم، انقباض یا ترک دستکش ظاهر می شود. درجه تخریب نشان دهنده توانایی دستکش برای مقاومت در برابر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی است.
زمان بهبود است
زمان توسعه زمانی است که پس از اولین تماس ماده شیمیایی با سطح دستکش می گذرد تا زمانی که ماده شیمیایی داخل دستکش به صورت تحلیلی شناسایی شود.
نرخ نفوذ
نرخ نفوذ سرعتی است که ماده شیمیایی از سطح دستکش عبور می کند. نفوذ شامل سه مرحله جذب ماده شیمیایی روی سطح دستکش، انتشار از طریق دستکش و دفع ماده شیمیایی به داخل دستکش است. دستکش های مقاوم در برابر مواد شیمیایی که ضریب نفوذ بیشتری دارند، قیمت نسبتاً بالاتری دارند.
توصیه سازنده این است که تست های نفوذ و تخریب در شرایط آزمایشگاهی انجام شود. زیرا محیط آزمایشگاه با محیط های دیگر بسیار متفاوت است.